Hoi. Op deze pagina vertel ik je graag over mijn beleving van het naturisme en hoe gewoon en natuurlijk ons blote lijf eigenlijk is. 

Een naturist (of gewoon naaktrecreant) is een alledaags mens die leeft als ieder ander met als verschil dat hij of zij in bepaalde situaties anders aankijkt tegen het dragen van kleding. Want kleding is oorspronkelijk bedoeld als bescherming tegen kou en noodzakelijk in ons dagelijkse leven. Maar er zijn omstandigheden dat je best helemaal zonder kunt zoals tijdens zwemmen, zonnen en bij aangename temperaturen in eigen huis en tuin. Veel naturisten gaan naar een naturistenterrein om gezamenlijk bloot te kunnen zijn en te genieten van de mooie natuur waar ze zeer bewust en zuinig mee omgaan. Als je in de buitenlucht volledig bloot bent ervaar je een heerlijk vrij gevoel en het besef echt een onderdeel van de natuur te zijn, zoals we geboren zijn.

 

Ik weet nog heel goed dat ik al in mijn jonge kinderjaren merkte dat ik me prettig voelde zonder kleren aan. Hoewel ik helemaal niet ben opgegroeid met naturisme en bloot ben ik blijkbaar toch een geboren naturist. Sterker nog, mij is verteld dat ik zelfs helemaal naakt geboren ben. Echt waar . Ik vroeg me daarom al snel af hoe het zo gekomen is dat zoveel mensen elkaar niet naakt willen of mogen zien. En dan met name de geslachtsdelen, want de rest van het blote lichaam mogen we gek genoeg wél zien van elkaar. Ja, als peuter mag je vaak nog wel lekker vrij in je blote billen rondkruipen. Maar zodra je wat groter wordt moet je opeens een broekje aan omdat ze je dan vertellen dat het "raar" is om bloot rond te lopen. Waarom eigenlijk?

 

 

 

In grote lijnen zien we er toch allemaal hetzelfde uit. Aan de achterkant is er helemaal geen verschil tussen man en vrouw. En aan de voorkant? Ach, als je het allemaal eens goed bekijkt is ons lichaam net als bij dieren een mooi compleet geheel dat helemaal geen verbergende kleding nodig heeft. In de begin jaren van het menselijk bestaan droeg niemand kleren omdat dat simpelweg niet nodig was omdat de mensen in de warme gebieden woonden. Zo'n 50.000 jaar geleden begonnen de volksverspreidingen naar koudere delen van de wereld en moesten mensen zich gaan beschermen tegen de kou. Toen nog met dierenhuiden. Door o.a. de ontwenning van het zien van bloot werd kleding ook steeds vaker gebruikt om het lichaam (met name de geslachtsdelen) te gaan verbergen. En dat is tot de dag van vandaag helaas zo gebleven. Maar waarom? Er zijn maar 2 soorten mensen: mannen en vrouwen. Van beide soorten zijn er nu ruim 3½ miljard op de wereld. Uniek zijn je geslachtsdelen dus zeker niet. We zijn het alleen niet gewend om het dagelijks te zien. Er is maar één deel écht uniek en privé aan je lichaam, en dat is je gezicht.

Op deze mooie foto van Spencer Tunick zie je goed hoe minimaal onze uiterlijke verschillen zijn. Veel inheemse stammen gaan nog steeds op een natuurlijke en normale manier met bloot om.
 


 

 

 

 

Vooral jongeren hebben vaak een schaamtegevoel door onzekerheid en durven niet volledig bloot te gaan. Maar op deze twee foto's kun je goed zien dat als je je écht unieke persoonlijke lichaamsdeel, je gezicht dus, onherkenbaar maakt dat de rest van je lichaam toch wel heel erg veel lijkt op die van de anderen.

Het is dus helemaal niet nodig om je lichaam te verbergen of jezelf te schamen. Je kunt gewoon jezelf letterlijk blootgeven, zoals deze jongens en meisjes ook ontdekt hebben. En wat de jongeman rechts ook al lang geleden ontdekte. Dat weet ik van hem want dat ben ik namelijk zelf in mijn jonge jaren :-)

Mijn vrouw maakte deze foto van mij op het strand van Hoek van Holland. 

 

 

 

 

 

Als mensen naakt zijn, zijn er geen zichtbare rangen en standen. Naturisten respecteren elkaars lichaam zoals ze zijn. Jong of oud, dik of dun, wel of niet met een handicap, elk lichaam mag gezien worden. Je lichaam hoeft niet perfect te zijn, kijk maar naar mij . Het mooie van de mens zit namelijk aan de binnenkant, kijk maar weer naar mij, haha ha. Ook een mooi lijf zal uiteindelijk toch gaan aftakelen en dan is een mooi warm karakter veel belangrijker. Niemand hoeft zich daarom te schamen. Je bent zoals je bent.
 
   

 

 

 

 

 

Waarom wil je dan per se helemaal bloot zijn, vragen ze mij wel eens. Je kunt toch ook een zwembroek aandoen, want dan ben je toch ook al zo goed als naakt? Begrijpelijke vraag, hoewel een "ouderwetse" zwembroek vandaag de dag ook al niet meer genoeg is, gezien de kniebroeken die mannen nu minstens aan moeten hebben. Een belangrijke reden waarom ik mij prettiger voel zonder kleding is mijn hoge zweetdrempel. Ik zweet heel slecht en krijg het daarom al snel benauwd als het warmer wordt. Dan voelt het dunste stukje textiel nog aan als een dikke deken.  Ik vergelijk het het ook wel eens met het dragen van sokken. Dat is ook een klein stukje textiel maar je voelt goed het verschil als je ze wel of niet aan hebt. Op blote voeten lopen is trouwens nog gezonder ook. 

 

 

 

 

Kinderen gaan van nature al makkelijk met bloot om.
Logisch, want iedereen wordt als naturist geboren. Cultuur en opvoeding (religie) zijn verder bepalend in hoeverre dat natuurlijke gedrag wordt beïnvloed, want er zijn helaas nog teveel volwassenen die een naakt lichaam altijd associëren met seks omdat je dat immers ook meestal naakt doet. Daardoor blijft er toch nog te vaak een verkeerd beeld van "gewoon" bloot bestaan. Een naakt lichaam is op zich helemaal niet erotisch. Dat wordt het pas zodra in je hersenen de "seksknop" geactiveerd wordt. Dan kan zelfs elk deel van een lichaam erotisch worden. Bijvoorbeeld de mond, die wordt ook meestal bij het liefdesspel gebruikt. Zo is een tongzoen volgens de wet een seksuele handeling. Gelukkig heeft vroeger nooit iemand verzonnen dat we onze mond dan ook maar moeten gaan bedekken, hahaha. Nee,  sommige vrouwen maken de lippen juist rood om "aantrekkelijker" te zijn voor de mannen. De eerder genoemde "seksknop" is bij de één wel gevoeliger dan bij de ander. Normaal gesproken komt de seksuele opwinding door aanrakingen of (geestelijke) aantrekking tijdens een intiem samenzijn met een ander .  Maar bij sommige mensen gebeurt het al door alleen de gedachten er aan of door het "per ongeluk" zien van naakt doordat ze zelden of nooit bloot (mogen) zien. Tot de puberteit speelt seksualiteit nog geen rol in de hersenen waardoor kinderen nog zo ontspannen met bloot om kunnen gaan. Ze moeten daarom wel heel goed beschermd worden tegen mensen met foute bedoelingen, ook tijdens de seksuele ontwikkeling in de puberteit.


Naturisme met het bijbehorende bloot hebben dus absoluut niets met erotiek te maken waardoor er juist een ontspannen en paradijselijke sfeer heerst op een naturistenterrein. En heel belangrijk: Als kinderen (elkaar) regelmatig bloot zien raken ze vanzelf vertrouwd met het uiterlijk van het andere geslacht en krijgen daardoor ook veel zelfvertrouwen. Ze kunnen daar veel voordeel van hebben in hun verdere leven, zoals geen last hebben van onnodige schaamte in situaties waarbij je uit de kleren gaat zoals in de sauna, bij het gezamenlijk douchen na sporten, medische onderzoeken, enzovoorts.....
Alleen de onderzoeken zelf zijn niet altijd leuk.

Tsja, na een blote vakantie kun je wat vergeten...   

 

Een apart soort gevaar kan ook bij naturisten wel eens op de loer liggen.

 

 

 

 

 

 

Naakte mensen zijn zo lelijk hoor ik regelmatig. Daar worden dan de minder slanke en oudere mensen mee bedoeld die niet meer zo strak in hun vel zitten en ruim zijn vertegenwoordigd in het naturisme. We zijn nu eenmaal niet gewend om dagelijks (oudere) mensen bloot te zien. Wel zie je overal in alle media foto's en reclames met jonge mensen die iets aanprijzen of showen. Door alleen maar steeds "mooie mensen" te zien krijg je een verkeerd ideaalbeeld over hoe iemand er in zijn (bijna) blootje uit hoort te zien. We zijn wel gewend om elke dag overal oudere gezichten te zien. Die vinden we dan toch ook niet lelijk? Mij even niet meegerekend, hahaha.
Nee, onze huid is juist de kleding die ons mooi maakt door de "lelijkheid" die er onder zit te verbergen zoals de meneer rechts uit BodyWorlds goed laat zien.
Naturisme is voor alle leeftijden van dik tot dun.

 

 

 

 

 

 

We staan hier met onze caravan op een zeer mooie plek.

Wij zijn een aantal keren naar  Flevo-Natuur, Elsendorp en Loodsmansduin op Texel geweest.


De bovenste 2 foto's zijn gemaakt op  Naturistenpark Elsendorp in 1990. Het weer was zeer mooi dus konden we elke dag lekker buiten eten en (sportief) bezig zijn.
 Puur gezinsnaturisme.
Hieronder zijn we op het naturistengedeelte van Loodsmansduin op Texel. 
Zie onze mooi gelegen ruime duinplek. Ik ging iets binnen halen, denk ik. De gasfles is leeg, dus even wisselen. De fietsen mogen ook altijd mee.

 

 

 

 

 

 

 

Aan iedereen die het nog niet aandurft  om zich helemaal bloot te geven: Het is echt gewoon een kwestie van wennen. Elk begin van iets nieuws is soms moeilijk. Steeds meer mensen durven de  stap toch te nemen gezien de toename van het aantal blootrecreanten en saunabezoekers. Als je tussen blote mens bent valt het bloot niet meer op en ga je het vrije gevoel snel waarderen. Als je eenmaal naakt hebt gezwommen wil je niet anders meer. 
Ik vind zwemkleding dan ook de meest zinloze kleding aller tijden !!
Je bent dan ook meteen verlost van die vervelend plakkende zwemkleding met zandkorrels er in en van dat onhandige omkleden achter een handdoek. Je voelt het contact met de buitenlucht heerlijk langs je hele lichaam en je wordt meteen mooi streeploos bruin.

Zwemkleding is totaal overbodig, weg ermee !!!

 

 

 

 

 

Het naaktstrand is een echte aanrader om te ervaren hoe heerlijk het is om volledig bloot in de buitenlucht te zijn.

 


Gelukkig heeft mijn dochter ook de nodige humor in zich. Ik kreeg namelijk een keer voor mijn verjaardag (want ik wist natuurlijk weer niks te vragen) een naturisten"zwembroek". Dat was dus een doorzichtige lege doos met deze beschrijving van de inhoud:

Modieuze comfortabele zwembroek voor de man die gesteld is op het vrije gevoel in het water. Sportief model. Huidskleur. Droogt snel. Met handig zakje in het midden. Wassen met alleen water. Maat L.      Hoe verzint ze het hè.

 

 

 

 

 

 

Een veelgehoord argument van sommige "tegenstanders" is dat ze toch liever een ander zien met nog iets aan, want dan valt er nog wat te raden. Maar wat valt er dan nog te raden?  Hooguit wel of geen haar want iedereen weet toch heus wel wat er verborgen wordt gehouden. De contouren van de "inhoud" zijn immers toch al vaak te zien. Daardoor geeft volgens mij een bikini(topje) een vrouw een schijngevoel van "gekleed" te zijn. 

Ja oké, als je van een andere planeet komt kun je ècht niet weten wat er nou achter dat stukje textiel zit

 

 

 

 

 

Het is gebruikelijk dat mannen en vrouwen gezamenlijk bloot in de sauna zitten. Ook het aan- en uikleden gebeurt gezamenlijk in één kleedkamer. Niemand vindt dat daar een probleem. Maar waarom buiten de sauna dan wel? Zelfs na het sporten is douchen in onderbroek "normaal" geworden omdat zelfs jongens onder elkaar zich al schamen. Terwijl gezamenlijk naakt douchen juist een hechtere band schept. Ik vind dat jammer en een slechte ontwikkeling voor het leren omgaan met bloot en het zelfvertrouwen. Het kan allemaal zo makkelijk zijn. Misschien komt dat ooit weer goed want in tegenstelling tot de huidige verpreutsing (ook dankzij de camera-app van de smartphone met misbruik via sociale media) is er toch een enorme groei van saunacomplexen.   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het is altijd lekker maar zeker in de winter is een sauna dè ideale plek om uit je dikke laag lappen te kruipen en te gaan ontspannen en genieten van warmte en rust. 
Er lag een keer een flinke pak sneeuw in onze tuin en dacht kom, doe eens gek. Even de kleren uit en in de sneeuw gaan liggen. Ik wilde toch wel eens weten hoe dat nou voelde. En dat is best een bijzondere ervaring. Je voelt heel even de koude sneeuw maar dan gaat de huid tintelen omdat het lichaam zich extra op wil warmen tegen de plotselinge kou. Het voelde daardoor helemaal niet koud meer aan. Tijd genoeg om mijn dochter een foto te laten maken. Maar daarna toch maar weer snel aankleden en lekker bij de kachel kruipen en wat nagloeien.   

 

 

 

 

 

 

 

We zijn in 2005 weer eens teruggegaan naar Elsendorp. De caravan hebben we niet meer dus nu maar in een huurchalet. Iedere dag liep ik een rondje over het terrein en telkens weer bekroop me dan een intens gelukkig gevoel. Ik voelde me dan als een moderne Adam in een aards paradijs.
Wat kan het leven toch mooi zijn.

 

 

 

 

 

 

Heerlijk ontspannen (en soms werken) in onze eigen "clothing optional" achtertuin die door de begroeiing voldoende privacy biedt. In ons land is het wettelijk toegestaan om bloot in je tuin of op je balkon te vertoeven als je maar niet vanaf de openbare weg te zien bent. Dat geldt niet voor buren die je vanuit hun slaapkamerraam kunnen zien. Maar als je weet dat ze het helemaal niet prettig vinden om je bloot te zien kun je beter proberen uit hun zicht te blijven. Zie voor de wettelijke regels voor bloot in eigen tuin en in het openbaar: artikel430a.nl  

Honey, I shrunk myself !!

Op de foto links zit ik het blad Uit! te lezen dat uitgegeven wordt door de NFN, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie in alle vormen. Tot en met 2006 heette het blad nog Naturisme. Dit nieuwe drie-maandelijkse blad gaat uiteraard ook over naturisme maar nu ook over meerdere vormen en mogelijkheden van naaktrecreatie en gezondheidstips.  Het blad wat ik hier lees is voor mij extra bijzonder omdat onze tuin er in staat bij de rubriek "droomplekken" waarin lezers hun favoriete plek beschrijven. Klik op de foto voor een close-up.

 

 

 

 

  

 

 

Volgens mij lag ik hier te dromen over een vreedzame, geweldloze wereld waar iedereen kan leven zoals hij of zij wil zonder dat een ander er last van heeft of zich er aan stoort.   Het zal bij dromen blijven want geweld is helaas niet uit te bannen en dat niemand meer in de stress schiet bij het zien van naakt is ook een utopie.


Maar wat zou het toch mooi zijn, net als in mijn ideale (droom)wereld, als je zelf uit mag maken of je wel of geen kleren aantrekt en gewoon zonder problemen en zonder angst voor rare opmerking of lastig gevallen te worden in je blootje naar buiten kunt. Zoals de natuur het eigenlijk bedoeld heeft. Deze foto's met moedige bloteriken die ik op het internet tegenkwam geven een aardig beeld van wat ik bedoel. 

"Beschaving vraagt niet om kleding, ontkleed zijn vraagt om beschaving !!"


     
"Bloot zal pas gewoon zijn als het niet meer opvalt !!"

 

 

 

 

 

Ook dit is nou precies wat ik bedoel, gekleed en ongekleed zonder problemen met elkaar op het strand. En zo te zien bestaan deze stranden dus al ergens.

 

 

 

 

 Even een vakantie "zoekplaatje" tussendoor met twee van mijn hobby's die tegelijkertijd ook levensstijlen zijn voor mij, het vroegere model Volvo en Naturisme. De accu moest er even uit om de caravan van stroom te voorzien. Zoek de verschillen tussen deze foto's waar 25 jaar verschil tussen zit. Nee, er zijn helaas geen prijzen mee te winnen :-)

 

 

 

 

De jeugd heeft de toekomst, ook voor het naturisme. Ik begrijp natuurlijk best dat de jeugd zich door het veranderende lichaam en seksuele ontwikkeling soms onzeker voelt. Ik ben namelijk ook jong geweest en vond mezelf eerlijk gezegd tijdens mijn puberteit ook veel te mager en vond andere jongens er altijd "beter uitzien" of "beter bedeeld". Maar dat hoort nu eenmaal bij de leeftijd en gaat echt vanzelf weer over.     
 
 Ook deze jongeren laten zien dat het heel leuk en natuurlijk is om gezamenlijk in je blootje vakantie te vieren.
 Gelukkig blijft er toch altijd jeugd die weinig of geen last heeft van die onzekerheden over hun lichaam en zich gewoon bloot durven te geven. Er wordt door de NFN voor jongeren speciale evenementen georganiseerd. Kijk hier maar.    
 
"Dare to be bare ! Ik hoef dat niet te vertalen, denk ik. De boodschap van deze mensen is wel duidelijk. 

 

 

 

 

 

Zou dit een foto zijn van een "School met het Naturisme"? Er zijn immers ook religieuze scholen, dus misschien zijn er ook naturisten-scholen. Of is dit een school waar het normaal is dat je bij biologieles uit de kleren gaat?  Nee, dit plaatje hoort bij de Belgische film Point De Fuite van Olivier Smolders. Een korte film uit 1987 die je op verschillende manieren kunt interpreteren. Helaas is dit filmpje niet meer te zien dus een link ontbreekt.   
Maar wat zou het fijn zijn als jongeren onderling altijd zo probleemloos met bloot om zouden kunnen gaan. Dan zal er in ieder geval niemand gepest of gechanteerd worden met naaktfoto's. Er zijn trouwens ooit echte naturisten scholen in Duitsland geweest met wel 70.000 leerlingen. Dat (en nog veel meer blote wetenswaardigheden) heb ik gelezen in het "Blootboek" van Henk Jan Kamerbeek en Barend Toet. O.a. te koop in de webwinkel van de NFN. Een aanrader.  

 

 

 

 

 

Ik heb gefigureerd in de film All Stars 2: Old Stars. Een gedeelte van deze leuke film speelt zich af op een (fictieve) Duitse naturistencamping waar een potje Duitsland-Nederland wordt gevoetbald. Ik was één van de "supporters". Het was een erg leuke ervaring ondanks dat het maar 16 graden was met een harde koude wind. Maar ja, je bent naturist of niet, haha. Ik zou zeggen, koop, huur of stream de film.  
Ook voor het blad UIT van de NFN heb ik als foto-figurant (zie de rode pijlen) meegewerkt aan een reportage over een wellnesscenter.


Meer informatie over het blad UIT vind je hier. 

 

 

 

 

 

 

 


Tot zover mijn naturistische belevenissen. Ik heb geprobeerd je op een wat vrolijke wijze kennis te laten maken met mijn visie op het naturisme en ons blote lichaam. Ik hoop dat je het kunt waarderen en dat deze pagina voor de twijfelaar het laatste zetje mag zijn om het nu echt aan te durven om alle kleding eens af te gooien. Geniet van het (blote) leven, het duurt echt maar even.   

Hartelijke groeten, Kees .

Reageren? Je eigen verhaal vertellen of lezen van andere bezoekers?   Doen!

Klik maar op het plaatje en ik zie je daar weer.


 

 

 

 Voor meer informatie over naturisme en naaktrecreatie in het algemeen kun je o.a. op de site van de NFN terecht.
Klik daarvoor op het NFN plaatje.


De website "Puur Naturisme" is een zeer uitgebreide site om nóg veel meer te weten te komen over naturisme en wereldwijde blote vakantie-bestemmingen.
Neem er ook eens een kijkje.

 

 

 


Naast mijn eigen foto's heb ik ook foto's gebruikt die elders op het internet staan. Ik heb deze met de meest goede bedoelingen uitgekozen en ook hier gebruikt. Dus uitsluitend voor promotie van het (familie)naturisme en naaktrecreatie. Mocht er toevallig een foto van jou bij zitten en je hebt daar bezwaar tegen, laat het me dan even weten via de "bezoekerspagina".